Friday 26 September 2014

Skolesystemer i Norge og Spania

Skolesystemer i Norge og Spania har noen likheter og noen forskjeller. For eksempel slutter spanske barn å gå i barnehage når de fyller 3 år, og de begynner å gå på skole. Dette er bra fordi skole i Spania er gratis, men barnehager koster ganske mye penger. Dessuten kan barna venne seg til skolerutine. Likevel norske barn starter skole når de fyller 6 år.

I både Norge og Spania er det obligatorisk å studere inntil ungdommer fyller 16 år. Etterpå går norske ungdommer på videregående skole i 3 år, mens spanske ungdommer bare går i 2 år.

Jeg mener at en stor fordel i Norges skolesystem er at universitetet er helt gratis. I Spania må elever betaler opptil 1,500 euro per år. Det kan være veldig vanskelig  å betale av familier som ikke har god råd.

Jeg synes at en betydelig ulempe i Spanias skolesystem er at ellever ikke lærer god engelsk. Hvis foreldre ønsket at barna deres dominerer språket, ville de betale for et privat kurs. På den annen siden spanske studenter lærer mer matematikk, sosialfag og naturfag fordi de må gjøre  mye flere oppgaver hjemme.


Min konklusion er at begge systemer kan forbedres. De bør lære fra hverandre. 


----
Common mistakes: 

After the genitiv -s in Norwegian, the substantive must be indefinite (ubestment form):
    Norges skolesystemet

Vocabulary:

En likhet = similarity (semejanza, på spansk)
En forskjell = difference (diferencia)
å venne seg til = to get used to (acostumbrarse)
En fordel = advantage (ventaja)
Betydelig = significant (importante)
En ulempe = disadvantage (inconveniente)
å forbedre = to improve (mejorar)

No comments:

Post a Comment